Tryck i nacken

När jag har läst runt lite om hackamore, har många sakt samma sak; Det är bra vid ex. uteritter, men inget man kan finlira på, bland annat pågrund av det ständiga trycket på nosen, käken och i nacken.
När man rider på korta tyglar med ett hackamore, blir det tryck på nosryggen, under käken och i nacken. Såvida man inte ger efter på tyglarna helt, fortsätter trycket. Eftersom trycket i nacken fortsätter kan hästen tillslut få spänningar i nacken och därigenom i ryggen. Och det är sant, det är det.
Vad ingen verkar ha tänkt på, vad ingen har funderat på som är precis samma sak, precis lika dåligt för hästen med det konstansta trycket, är stångbetten. Ingen säger något om trycket i i munnen, under käken och i nacken när någon rider med ex. pelham eller kandar. Ni har sett kandarstången när GP ryttarna rider sina dressyrprogram? Stången ligger nästan vågrätt, den borde hänga rakt ner. Det gör den inte. Tänk den enorma kraften i trycket i den hävstången. Det konstanta trycket. Eller pelhamstången, som man ofta ser inom hoppning. Konstant tryck. Men tydligen får hästen inga skador av det. Eller? Det är en tanke, det...
-
Gino med två olika stångbett, ett hackamore och ett kimblewick/jaktkandar.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: